S1 Park Hill Art Space

Temporary Museum at Charles Rennie Mackintosh’s Hill House

Hill House is one of Charles Rennie Mackintosh’s most significant works, one of Scotland most acclaimed buildings, and a seminal part of early 20th century European architecture. The building has had huge influence on architecture and design in Scotland, Europe and globally.

Built in 1928, 30km west of Glasgow, the unusual hybridisation of tradition and invention in the construction of the building has led to some fundamental long-term problems that require a major conservation project to help the house survive.

As an integral part of this process of conservation which will take up to 12 years, the project proposes a ‘big-box’ museum to contain and protect the Hill House as an ‘artefact’.

The new museum’s architectural identity will be a huge, abstracted garden pavilion drying-shed covered entirely with a perforated mesh. This semi-permanent enclosure provides basic shelter to the original house whilst its rain-soaked existing walls are deconstructed to allow their fabric to fully dry out. This delicate enclosure will also allow uninterrupted views, night-and-day, to-and-from the landscape to Mackintosh’s architectural icon. Within this safe, sheltered construction working territory, the “museum” will provide a remarkable public visitor experience of the conservation in progress, achieved by an elevated walkway which loops around the Hill House at high level.

National Trust for Scotland Website

Client: National Trust for Scotland
Location: Helensburgh, Scotland
Renders: Carmody Groarke

Special Exhibition Gallery
Special Exhibition Gallery